Hulp op maat!

Software Asset Management: Het monster onder het bed!

Het monster onder het bed

Uit recent onderzoek blijkt dat een hoog percentage organisaties binnen de Nederlandse markt nog niet volledig of onvoldoende sturing kan geven op de software assets waarover de organisatie beschikt. Dit heeft met name te maken met de complexiteit en het onderschatten van het zo genoemde monster onder het bed, Software Asset Management genaamd. Hierdoor wordt er vaak te veel betaald en zijn de risico’s voor organisaties niet of nauwelijks inzichtelijk, laat staan stuurbaar.

Vechten voor een plek binnen IT-professionalisering

Als echte SAM-strateeg, SAM-evangeliste, SAM-enthousiast, SAM-idioot – geef het beestje maar een hype naam – ben ik er nog steeds niet achter wat de echte reden is waarom organisaties moeite houden met het zien van de strategische waarde die software assets vertegenwoordigen voor hun bedrijfsvoering. Waarom wordt het SAM-proces niet geadopteerd binnen het professionaliseren van de gehele IT-landschappen? Wanneer het wel een (klein) onderdeel vormt van de professionalisering, blijft interne marketing richting het hoger management vrijwel altijd onderdeel van het takenpakket van de SAM-er. Nou hoor ik u denken, dan doet hij zijn werk niet goed, want de resultaten zouden voldoende voedingsbodem moeten geven om succesvol te zijn… Maar zelfs wanneer de successen groot zijn en de sturing zo stabiel is als dat van een vrachtschip dat door het water glijdt, zelfs dan moet SAM vechten voor een strategisch plekje binnen IT-professionalisering

Vergelijk het eens met een wagenpark…

Of het nu gaat over een grote of juist een kleinere organisatie, een implementatie van SAM – evenals de continuïteit ervan – staat altijd ter discussie. Wanneer ik het vergelijk trek met bijvoorbeeld de wagenparken van organisaties, dan zouden deze afgeladen volstaan, zonder dat de leasebakken ooit van hun plek afkomen. Of er rijden heel wat werknemers rond met onverzekerde auto, of werknemers rijden in auto’s rond die qua functionaliteit, features en merk totaal niet in lijn liggen met de functies die zij beoefenen. Vervolgens mag je nog van geluk spreken wanneer je als werknemer niet van de weg gehaald wordt omdat je je volgens het politierapport voortbeweegt in een niet afgerekende auto…

De ‘SAM-busters’

En dat terwijl de SAM-dienstverlening in de afgelopen jaren wel laagdrempeliger is geworden door de toenemende mate van het bieden van diverse diensten. Waarbij flexibele ondersteuning meer vorm heeft gekregen. Bijvoorbeeld het fenomeen SAM as a Service. We weten natuurlijk allemaal dat het volledig uitbesteden van het SAM-proces een utopie is, maar het is natuurlijk wel mogelijk voor organisaties om het monster onder het bed gezamenlijk te lijf te gaan met de middelen en kennis die wij als de ‘SAM-busters’ hebben. Organisaties worden begeleid in het implementeren van SAM, door het SAM-platform beschikbaar te stellen, de inventory en gebuikersgedragingen, compliancy en risico’s te kunnen analyseren, inzichtelijk te maken en aan te pakken.

Sturen op feiten, kennis en kunde

Zo is het voor elke organisatie mogelijk om laagdrempelig, stapje voor stapje sturing te gaan geven op het gebied software assets. Waardoor men als organisatie niet langer de deeltaak SAM hoeft neer te leggen, waarbinnen inhoud wordt gemist om de complexiteit te ontrafelen. Dan wordt er namelijk gestuurd op basis van feiten, kennis en kunde. Dat biedt elke organisatie de mogelijkheid om zaken, aan de hand van een professional, te ontrafelen en te professionaliseren. Met als resultaat dat alle rechten en plichten rondom de software assets inzichtelijk worden, om uiteindelijk een betere regie te kunnen voeren, compliancy statussen te verbeteren en de softwarekosten die hiermee gemoeid gaan te reduceren. Uiteraard is de keuze van SAM-partner wel bepalend, zo is elke organisatie anders en dient de oplossing volledig passend aan de organisatie te zijn.